به گزارش خبرنگار مهر ، احمد توکلی صبح امروز در دومین سمینار علمی ، کاربردی دانه های روغنی و روغن های نباتی ایران بر فاصله زیاد میان مصرف و تولید دانه های روغنی و روغن نباتی تاکید و تصریح کرد: مصرف سرانه دانه های روغنی در طول 40 سال اخیر با 5/6 برابر افزایش از 5/2 کیلوگرم به 3/16 کیلوگرم افزایش یافته که بیش از نیاز طبیعی است.
احمد توکلی ضریب خودکفایی دانه های روغنی را 3/14 درصد اعلام کرد و گفت: قطعا واردات 85 درصدی روغن می تواند صدمات جبران ناپذیری را برای سایر محصولات مانند کنجاله و صنایع دام و طیور ایجاد کند. توکلی با تاکید بر امنیت غذایی گفت: در حال حاضر بسیاری از کشورها غذا را ابزار مناسبی برای اعمال فشار می داند.
به گفته وی ظرفیت تولید دانه های روغنی سالانه 600 هزار تن است و این درحالی است که ظرفیت کشور برای تولید این محصولات بسیار بالاتر است.
توکلی گفت: هم اکنون ظرفیت تولید صنایع روغن کشی معادل 3 میلیون تن است که با اجرای طرح های در دست بررسی به 8/3 میلیون تن خواهد رسید، همچنین ظرفیت تصیفیه روغن نیز با اجرای طرح های مذکور از 8/1 میلیون تن فعلی به 5/2 میلیون تن خواهد رسید.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به قیمت گذاری و طبقه بندی مناسب در زمینه های دانه های روغنی گفت: قیمت تضمینی دانه های روغنی باید در کنار سایر کالاهای راهبردی در نظر گرفته شود و تناسب در قیمت گذاری خرید تضمینی این محصول نیز رعایت گردد.
وی در مورد چگونگی وضع تعرفه برای محصولات کشاورزی گفت: تعرفه ها باید به گونه ای وضع شود که علاوه بر حمایت از صنعت گر و کشاورز تعرفه وضع شده برای ماده اولیه نیز کمتر از محصول نهایی باشد.
توکلی با انتقاد از وضع تعرفه برای واردات کنجاله سویا، گفت: در سالهای 84 و 85 تعرفه وضع شده برای دانه های روغنی 15 درصد و برای کنجاله سویا 25 درصد بود که پس از فشارهای بسیار و به اسم دفاع از صنعت مرغداری تعرفه واردات کنجاله سویا به 4 درصد رسید.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به افزایش قیمت خرید تضمینی دانه های روغنی طی سالهای اخیر گفت: این افزایش قیمت ، قدرت خرید کشاورزان را نسبت به تورم بهبود می بخشد.
وی نوسان در تصمیم گیریها در این عرصه را به ضرر کشاورزان ، صنعتگران و کارگران صنعتی و به نفع ویژه خواران بخش بازرگانی دانست.
توکلی تاکید کرد: مرکز پژوهش های مجلس از حضور جدی دولت در عرصه محصولات غذایی ، دفاع و همواره هدف خود را حمایت از کشاورزان ، کارگران و سرمایه گذاران صنعتی قرار می دهد.
همچنین در ادامه مراسم عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به محوری بودن بحث امنیت غذایی در برنامه های وزارت جهاد کشاورزی، گفت: قطعا توجه به روغن بدون توجه به دانه های روغنی امکان پذیر نیست.
قره خانی تاکید کرد: با گذشت 40 سال از توسعه دانه های روغنی در کشور اما متاسفانه در طول این مدت تنها 10 تا 12 درصد در زمینه تولید این محصول خودکفا بوده ایم .
وی خواستار توجه به کشاورزان به عنوان عوامل اصلی تولید در عرصه دانه های روغنی شد و گفت: در صورت عدم توجه کارخانجات روغن کشی به کشاورزان قطعا در آینده با مشکلات بسیاری مواجه خواهیم شد.
نظر شما